HET IDEALE BEDRIJFSPROFIEL

VOOR SD-WAN

HET IDEALE BEDRIJFSPROFIEL VOOR SD-WAN


Multi protocol label switching (mpls) was jarenlang de melkkoe van grote internationale serviceproviders. Daar maakt de komst van software-defined wide area network (sd-wan) een eind aan. Hoewel de software niet nieuw is, groeit het gebruik ervan in een razend tempo en kiezen steeds meer bedrijven ervoor om het verkeer tussen vestigingen en de cloud te optimaliseren. Wanneer is het interessant voor een bedrijf om de overstap naar sd-wan te maken? Als het aan de volgende vijf punten voldoet.


1. JE HEBT VEEL VESTIGINGEN

Sd-wan is met name interessant voor internationale organisaties die gebruik maken van een wide area network (wan) om wereldwijd locaties en de public cloud met elkaar te verbinden. In de praktijk zien we dat dit netwerk bij veel organisaties onder druk staat. Dit komt door toenemende zakelijke en technische eisen die verband houden met het verspreide beheer van kritieke applicaties, de opkomst van cloudservices en het groeiende gebruik van mobiele apparaten. Sd-wan breidt de bandbreedte op betrouwbare wijze uit, biedt directe toegang tot cloud-applicaties en maakt naadloze integratie van services mogelijk. En dus geldt: hoe groter en complexer het netwerk, hoe interessanter sd-wan.


2. JE SCHAALT REGELMATIG VESTIGINGEN OP EN AF

Acquisities, verhuizingen en uitbreidingen over de grenzen brengen meer nieuwe vestigingen in het netwerk. Vaak is er dan geen tijd om een halfjaar te wachten op connectiviteit. Het onboarden van de nieuwe locatie moet zo snel mogelijk gebeuren. Met sd-wan kan dat sneller dan met mpls, omdat het aanvragen van een verbinding eenvoudiger is, evenals het wijzigen ervan. Het is verstandig om dit bij een it-partner te beleggen met kennis van zaken. Dit gebeurt vanaf een centraal punt en je bent niet meer afhankelijk van een langdurig orderproces via de provider. Daardoor verloopt op- en afschalen tussen bestaande locaties en het onboarden van nieuwe locaties makkelijker.


3. JE KOSTEN ZIJN HOOG

De totale kosten voor sd-wan vallen behoorlijker lager uit dan een vergelijkbare mpls-oplossing, terwijl je profiteert van grotere bandbreedtes. Naast een vermindering van de kosten, staan er ook geen loze beloftes in het service level agreement (sla). Grote providers hanteren in mpls-contracten een sla, die zij op veel locaties vaak niet kunnen waarmaken. Door middel van crediteringen proberen ze de niet gehaalde sla dan goed te maken, maar daar heb je als klant op dat moment niets aan. De slechte service kost jou als bedrijf uiteindelijk meer dan de tegemoetkoming je oplevert. Je betaalt dus veel voor een beloofde kwaliteit, die niet overal kan worden waargemaakt.


4. JE HEBT PERFORMANCE-PROBLEMEN

De digitale transformatie leidt ertoe dat steeds meer bedrijfskritische applicaties naar de cloud migreren. Als bedrijf zit je echter niet te wachten op stroperige verbindingen en complexe hybride omgevingen. De performance van applicaties moet optimaal zijn en nieuwe applicaties moet je snel over het netwerk kunnen uitrollen. Sd-wan maakt korte metten met de complexiteit van het beheren van hybride wan's en zorgt voor meer flexibiliteit van verbindingen. Bovendien kan je met sd-wan eenvoudig prioriteiten aanbrengen binnen het dataverkeer en schakelen tussen internetverbindingen. Zo krijgen bedrijfskritische applicaties voorrang op minder belangrijke toepassingen. Sd-wan kiest altijd de best haalbare kwaliteit voor een applicatie en gaat naadloos over op een andere lijn wanneer de gebruikte lijn uitvalt. Sublieme performance is dan ook een van de belangrijkste drijfveren om te kiezen voor sd-wan.


5. JE SECURITY IS NIET OPTIMAAL

Hoewel performance, snel op- en afschalen en lage kosten belangrijke aspecten zijn, is een goede beveiliging van het netwerk essentieel. Met sd-wan krijgen it’ers meer zichtbaarheid en controle en dat zorgt voor een betere cyberbeveiliging. Bovendien is met sd-wan het volledige pad optimaal beveiligd, omdat het versleutelde vpn-tunnels gebruikt via openbare netwerkenOffice 365 draait bijvoorbeeld niet in je eigen datacenter, maar dat neem je van internet af. Zo zijn er steeds meer saas-applicaties die vanuit de cloud worden afgenomen. Juist daarom is het zo belangrijk dat de security optimaal is ingericht, ongeacht de locatie waar de gegevens vandaan komen en waar deze heen gaan.


Ofwel, sd-wan heeft legio voordelen. Zelfs wanneer niet alle bovenstaande punten van toepassing zijn, kan je profiteren van sd-wan. Want voor elk bedrijf, groot of klein, geldt dat voor optimale bedrijfsvoering de systemen altijd en overal zonder storingen beschikbaar moeten zijn.


Blog door Hamid Abedini, Sales Director Avit Group


Bron: Computable