SD-WAN:

POPULARITEIT GEEFT SECURITY EEN BOOST

SD-WAN:

POPULARITEIT GEEFT SECURITY EEN BOOST


Het belang van security, de media staan er bol van. En hoewel iedereen van het belang lijkt doordrongen, zijn nog lang niet alle organisaties er echt mee aan de slag. De opkomst van SD-WAN brengt dat in een stroomversnelling. De betere gebruikservaring en grote kostenbesparing van dit slimme netwerk heeft een enorme aantrekkingskracht. Maar dat kun je simpelweg niet los zien van beveiliging, SD-WAN en security gaan hand in hand.


In traditionele MPLS-netwerken wordt alle dataverkeer geleid via het eigen datacenter. Alleen daar wordt een verbinding met de buitenwereld gemaakt. Dat is overzichtelijk en uitstekend te beveiligen. Die architectuur komt onder druk te staan door bijvoorbeeld internet of things – allemaal accespoints – en doordat organisaties steeds meer applicaties uit verschillende clouds afnemen. Voor elke toepassing moet aparte cloud-security worden ingezet en vaak is lokale internettoegang wenselijk, hierdoor is op veel plekken beveiliging nodig. Zo ontstaat snel een onoverzichtelijke lappendeken.


ONNODIG

Daarnaast worden veel applicaties rijker, bijvoorbeeld realtime, wat veel bandbreedte van het netwerk vraagt. Daardoor kunnen andere applicaties vertraging oplopen, en zo ontstaan change-requests om gebruikersproblemen op te lossen. Terwijl de werkelijke oorzaak de enorme en vaak onnodige datastroom is die we via dat netwerk willen sturen. Van deze situatie hebben vooral organisaties last die grote datastromen vanuit diverse filialen of zelfs landen naar hun datacenter leiden. Dat vreet capaciteit, waar vooral de providers rijk van worden. Bovendien levert deze oplossing de medewerkers nog steeds geen optimale gebruikservaring.


PRESTATIES

Hoe anders is dat met SD-WAN, een netwerk dat zelf nadenkt over de slimste route om data te versturen. Dat kan inderdaad via het eigen datacenter zijn, maar dat is niet per sé noodzakelijk. Het SD-WAN netwerk kan op meerdere plekken een verbinding met de buitenwereld maken. Dat is prettig voor de prestaties van de applicaties en de kosten van het netwerk, maar deze netwerk architectuur dwingt organisaties ook om na te denken over security. En het principe van security by design past perfect bij SD-WAN.


CENTRAAL DASHBOARD VOOR SECURITY

Veel organisaties voelen zich aangetrokken tot het centrale dashboard van SD-WAN waarmee je het gehele netwerk aanstuurt, bijvoorbeeld welke applicaties prioriteit krijgen en welke datastromen best trager mogen reizen. Wat veel organisaties zich niet realiseren is dat er zo’n zelfde centrale dashboard naast komt te staan voor security. Waar je op één locatie de complete security van de organisatie overziet en stevig in de hand houdt. Klinkt goed toch? Dat dacht ik.


Blog door Jasper van 't Wout, Chief Strategy Officer Avit Group

Bron: Focus on IT