GEEF SECURITYBELEID DOELTREFFEND VORM

MET DE ONDERSTEUNING VAN AVIT SOC

Security vraagt om een gerichte aanpak; om beleid. Dat voorkomt het ontstaan van blinde vlekken. Helaas heeft niet elke organisatie de middelen en financiële capaciteit om daar serieus werk van te maken. Daarom kijken we in deze blog naar Avit SOC als betaalbare manier om doeltreffend securitybeleid op te stellen.

 

Als je weet hoe jouw systemen en hun gebruikers zich in een normale situatie gedragen, kun je afwijkingen beter opsporen. Logt er iemand elke dag om drie uur ’s nachts in? Dan is het zaak om te achterhalen of het gaat om een remote medewerker in een andere tijdszone, of iemand in Nederland die elke nacht inlogt. Afhankelijk van die uitkomst wordt duidelijk of je actie moet ondernemen.


ZICHT OP EEN VERSNIPPERD LANDSCHAP

Eén van de pijnpunten van hedendaagse IT is dat het landschap zo versnipperd is geraakt. Vrijwel elke organisatie heeft on-premise systemen, maar werkt ook met de cloud. Centraal beheer is dan echt geen luxe, maar een noodzaak. Dat geldt ook absoluut voor security. Blinde vlekken zijn kwetsbare punten. Vroeg of laat maakt een cybercrimineel daar gebruik van. Vaak duurt dat zo’n twee maanden, waardoor criminelen een goed beeld hebben van de zwaktes van het netwerk. Wie daar vroeg bij is, kan de schade tot het minimum beperken.


Securityproblemen oplossen én voorkomen: dat zijn de taken van het Security Operations Center (SOC). Een eigen SOC is helaas onhaalbaar voor veel organisaties. Dit is niet alleen een kwestie van te hoge kosten, maar ook van de krapte op de arbeidsmarkt. Er is gelukkig een betaalbaar alternatief: Avit SOC. Deze oplossing is een mooie basis om stapsgewijs security aan te pakken en actief beleid te vormen op dit gebied.


NIET AFWACHTEN, MAAR BELEID OPSTELLEN

Een afwachtende houding leidt tot blinde vlekken. Toch komen veel organisaties in actie wanneer ze daadwerkelijk tegen problemen aanlopen. Andere externe prikkels om de security serieus aan te pakken, zijn veranderende regelgeving en audits die in het vooruitzicht liggen. Proactiviteit voorkomt echter veel problemen. De twee grote vragen voor securitybeleid: waar sta je nu én waar wil je staan? Als dit niet helder is, is elke actie schot in het duister.


Avit SOC helpt daarmee. Op basis van analyses krijg je inzicht in hoe jouw netwerk functioneert en waar verbeterkansen liggen. Acute problemen moeten natuurlijk op tijd aangepakt worden. Vervolgens kun je een aantal doelen uitkiezen die je de komende tijd gaat realiseren. Zo worden zowel de security als het beleid op dat gebied steeds veelomvattender en volwassener. Er ontstaat een steeds scherper beeld van wat wel en juist niet normaal is. Daardoor hoef je ook niet te schrikken van alle meldingen die je vanuit het SOC krijgt, want die worden netjes gefilterd. Daardoor kun je al snel de juiste prioriteiten stellen. Heb je begeleiding of gewoonweg praktische ondersteuning nodig? Dan helpen we je daar graag mee.